Loading Udalosti

« All Udalosti

  • This event has passed.

ZBOROVÁ VÝZVA spolu s Mary’s Meals

17. novembra 2020 - 20. decembra 2020

Ahoj milí priatelia 😉

Od dnes spúšťame veľkú zborovú výzvu v spolupráci s organizáciou Mary’s Meals!

Je určená tebe – vydra, vĺča, lienka, skaut, vodkyňa, rover, strážkyňa – pozývame však celú rodinu zapojiť sa.

Táto výzva potrvá do 20. decembra.

 

O čo ide?

Viac ako 60 miliónov detí hladuje a nechodí do školy.

Mary’s Meals je medzinárodné charitatívne hnutie bojujúce proti hladu zavádzaním školského stravovania tam, kde chudoba a hlad bránia deťom v prístupe k vzdelaniu.

Iba 18,30 € sú náklady na stravovanie 1 dieťaťa po celý školský rok. To je 9 centov na deň.

 

VÝZVA pre teba i celú rodinu je teda nasledovná:

  1. Zdolaj 18,3 km chôdzou alebo behom (v súčte počas výzvy).

Cesta pešo do školy pre deti v chudobných krajinách je častokrát viac ako desať kilometrov denne. Podpor ich na diaľku – prekonaj sa a vyraz von ako oni – ráta sa bežná prechádzka, beh, turistika (ideálne s celou rodinou). Ich dĺžkou (spolu všetky aktivity) zdolaj najmenej 18,3 km. Toto číslo symbolizuje aj náklady na jedlo pre 1 dieťa na celý školský rok. Svoje trasy si zakresli do mapy (či už si mapu vytlačíš alebo si ju zaznačíš online cez tvoju obľúbenú appku).

Tip: Pri plánovaní rodinnej turistiky Vám môže pomôcť aj tento link na túry podľa okresov. Môžete navštíviť miesta zaujímavé pre deti – skaly s výhľadom, jaskyňa, štôlňa, jazero, zrúcanina hradu a pod.

 

  1. Nakúp u miestneho farmára (aspoň raz).

Prioritou Mary´s Meals je, aby suroviny na prípravu jedla boli pokiaľ je to možné lokálnej produkcie, čím sú podporovaní miestni farmári, domáca ekonomika a výsledná cena jedla môže ostať stále nízka.

Ako si vyskúšaš tento princíp v praxi ty? Aj pestovatelia a chovatelia na Slovensku potrebujú pomoc, najmä teraz počas pandémie coronavírusu – nakúp u nich produkty, aby nestratili svoju prácu.

Tip: Kúpte si kvalitné čerstvé ryby z Agrofarmy Budmerice. Ich najbližšia predajňa je v Trnave pri rybníkoch v Kamenáči – viď adresa a telefón. Svoj záujem je možné nahlásiť telefonicky alebo sa rovno zastaviť na predajni. Vami vybranú rybu (rôzne druhy) vylovia z veľkej nádoby a v prípade želania aj očistia. Ak sa chceš naučiť viac, kúp si u nich rybu živú a s pomocou rodičov ju očisti doma 🙂

 

  1. Pošli ako Vianočný darček malú sumu a nasýť jedno dieťa

18,30€ pomôže konkrétnemu dieťaťu, aby rok navštevovalo školu, pretože je tam zároveň uspokojená jeho najdôležitejšia potreba – jedlo. Obetuj niečo zo svojej šporničky. Ak je to pre Vás ako rodinu možné, pošlite na Vianoce na účet Mary´s Meals čiastku 18,30€ alebo 9,15€  (pomôže na polrok) alebo 4,58€ (pomôže na štvrťrok). Ak je vo Vašej rodine viac členov nášho zboru, horeuvedená čiastka je za všetkých členov = za rodinu spolu.

Tip: Vianočný stôl Mary’s Meals – Prestrite miesto pri našom vianočnom stole a zabezpečte tak dieťaťu žijúcemu v chudobe jedlo v škole na celý školský rok.

 

A čo z toho budeš mať ty?

Vedomie, že si zmenil svet konkrétneho dieťaťa.

A ak sa ti všetky tri úlohy tejto výzvy podarí úspešne zmáknuť, na pamiatku dostaneš od nás samolepku (viď ukážku dolu), ktorú si môžeš nalepiť do loveckého zápisníka alebo na nejaké iné vhodné miesto.

 

Všetko si nafoťte, natočte videjká (mapa a zážitky z prírody, suroviny od miestneho farmára a príprava jedla) a posielajte mailom alebo cez chat (WhatsApp a pod.) vedúcemu Vášho oddielu

Daj sa do toho, držíme ti palce!

 

Vojto, Verča a vedúci oddielov

Podrobnosti

Začiatok:
17. novembra 2020
Koniec:
20. decembra 2020